Juttersblog

Juttersblog 3: Scheepstrandingen op het Texelse strand

In expositieruimte 2 ziet u in ons museum scheepsstrandingen op het Texelse strand van vroeger naar nu. Zoals bijvoorbeeld de stranding van de “Alesia” welke strandde op 19 dec. 1923 bij paal 16. Of de stranding van de “Leda” in 1968, waarbij in de dagen daarna het schip ‘gestript’ werd door de jutters.

De laatste 3 ‘grote’ strandingen waren de stranding van de Compass 1 op 12 januari 1986 bij paal 12, de stranding van de “Anneliese” op 27 februari 1990 bij paal 18, waarbij de verdwenen scheepsbel nog weken lang voor opschudding op het eiland zorgde. En de laatste grote stranding was die van de “Hunte”. Op 28 december 2001 strandde dit Duitse vrachtschip, in een vliegende storm, op het strand nabij paal 22 de Koog. Het schip was geladen met 1400 ton lijnzaad.

Omdat het kerstvakantie was, en er ook veel toeristen waren, trok de stranding elke dag veel bekijks. Enkele ondernemers uit de Koog zagen een kans en opende er een koek en zopietent genaamd “Huntezicht”. Ze deden goede zaken! De winst ging uiteindelijk naar een goed doel op Texel.

Op 8 januari 2002 is het schip, nadat de lading er uitgepompt was, weer vlot getrokken. Bij de entree van ons museum is een groot schilderij met daarop de stranding te zien.