Juttersblog

Juttersblog 4: een dag ‘jutten’ op de Razende Bol

Toen Hans Eelman (strandvonder van de Razende bol) ons uitnodigde om een dagje mee te gaan voor een ‘jut-dagje’ op de Razende Bol zeiden we meteen: ‘ja’, dat zagen we wel zitten! Dus vrijdagochtend om 11.00 uur stapte we in de haven van Oudeschild op de “Phileas Fogg” van Hans om samen met hem en ‘opstapper’ Wilma Eelman op pad te gaan.

Er stond weinig wind en een zonnetje erbij maakte tot een prachtige mooie vaartocht richting de zandplaat. Vlakbij de plaat gingen we voor anker en werden we verder met een rubberboot naar de zandplaat gevaren. Toen Hans de boot goed voor anker had getrokken konden we aan onze juttocht beginnen.

De Razende Bol (Noorderhaaks) is een bijzonder onbewoond eiland tussen Den Helder en Texel, is zo’n 4,5 km2 groot en een broedgebied voor allerlei vogels en zeehonden. Omdat het rustig weer was geweest lag er niet zo heel veel te jutten, wel waren er grote groepen gewone en grijze zeehonden die heerlijk lagen te rusten. We vonden klompen ijzer en Hans liet zien dat er daar soms kogels in zitten. Door er met een hamertje op te tikken viel het roest eraf en kwamen ze tevoorschijn. De zandplaat wordt soms ook wel eens gebruikt voor oefeningen van de marine.

Uiteindelijk vonden we toch nog aardig wat doppen, hulzen en nog wat klein goed. Leuk was vooral een bloempotje waarschijnlijk uit een scheepswrak die vlakbij de Razende Bol gezonken moet zijn, Hans vind ook af en toe zo’n bloempotje. Na een stevige wandeling, soms in erg zacht zand, van zo’n 4 uur gingen we terug aan boord om met zonsondergang terug naar Oudeschild te varen. Een prachtig mooie ervaring op een zeer unieke plek vlakbij Texel.